Konya’mız, Türkiye’nin öncü sanayi şehirleri arasında yer alıyor. Üretim ve ihracat potansiyelimizle Türk sanayisine güç veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 195 ülkeye 3 milyar 306 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yılın ilk 9 ayında ise, ihracatımızı yüzde 6,1 ile yüzde 3,2 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde artırarak 2 milyar 609 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. İnşallah yıl...
Konya’mız, Türkiye’nin öncü sanayi şehirleri arasında yer alıyor. Üretim ve ihracat potansiyelimizle Türk sanayisine güç veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 195 ülkeye 3 milyar 306 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yılın ilk 9 ayında ise, ihracatımızı yüzde 6,1 ile yüzde 3,2 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde artırarak 2 milyar 609 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. İnşallah yıl sonunda geçtiğimiz yılın ihracat rakamını aşarak, yeni bir rekor kırmış olacağız.
Otomotivden makineye, gıda sanayinden savunma sanayine değin pek çok sektörde güçlü bir üretim potansiyeline sahibiz. Öne çıktığımız sektörlerin başında da ayakkabı sektörümüz geliyor. Ayakkabı üretim kapasitesi açısından, Türkiye’nin ilk 3 şehri arasında yer alıyoruz. Yıllık 80 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahibiz. Konya’mız sektörde 600 üzerinde firma ile yaklaşık 15 bin kişiye de istihdam sağlıyor.
Konya’nın ürettiği ayakkabılar hem iç piyasada satılıyor, hem de ayakkabı sanayicilerimiz İngiltere, Almanya, Romanya, Polonya gibi Avrupa ülkelerinden Orta Doğu’ya, Rusya’dan Afrika’ya kadar dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyor. Yine ayakkabı sektörümüz, meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitelerdeki Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümleriyle kendi insan kaynağını yetiştirmeye odaklanmış nadide sektörlerin başında geliyor.
Konya Sanayi Odası olarak biz de, ayakkabı sanayicilerimiz ve diğer tüm sektörlerimizin sorunlarını ve taleplerini yakından takip ediyor, Odamız bünyesindeki İhracat Destek Ofisimizle firmalarımıza ihracat konusunda rehberlik ediyoruz. Zira biliyoruz ki, daha çok üretmek, daha yüksek katma değerli üretim ve ihracat yapmak zorundayız. İnanıyorum ki, ayakkabı sektörümüzün de katkılarıyla Konya’mızın sanayi geleceğini inşa etmeyi sürdüreceğiz.
Mesleki eğitim öncelikli çalışma alanlarımız arasında
Oda olarak mesleki eğitim ve yeşil dönüşüm konusu da öncelikli çalışma alanlarımız arasında. Sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikte insan kaynağı yetiştirmek için İl İstihdam Kurulu’nda önerilerimizi sunmakla birlikte, bu konuda farklı çalışmalar da yürütüyoruz. Örneğin bu yıl Konya’da mesleki eğitim seferberliği ilan ettik. Gençlerimizin mesleki eğitime ilgisini artırmak ve gençlerimizle sanayicilerimizi buluşturmak amacıyla Konya Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı düzenledik. 4 bin 332 öğrenci ve mezunun ziyaret ettiği fuarımızda 7 bin 549 iş görüşmesi gerçekleştirildi.
KSO’dan ikiz dönüşümde öncü çalışmalar
Yeşil dönüşüm konusunda ise Türkiye’ye öncü olacak çalışmalar yürütüyoruz. Konya Sanayi Odası olarak, yaklaşık iki yıl önce KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte, Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdik. Bu aracımızla sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, bu zamana kadar 62 firma ve kuruluşun 104 farklı lokasyonunda enerji ölçümleri yaptık. Yaptığımız bu ölçümlerle firmalarımıza, yıllık 6 milyon 152 bin dolar tutarında 6 bin 600 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Yıllık 39 bin 500 ton karbon salınımının önüne geçmiş olduk.
Ayrıca Konya Sanayi Odası olarak bu dönem hayata geçirdiğimiz projelerden biri de, KOP Bölge Kalkınma İdaremiz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzle birlikte hayata geçirdiğimiz proje kapsamında, tüm üyelerimizin kurumsal karbon ayak izlerini standartlara uygun bir şekilde hesaplayabilecekleri ve raporlayabilecekleri tamamen ücretsiz bir platform oluşturduk. Sanayi işletmelerimizin bu platformda oluşturacağı raporlar, doğrulanabilir raporlar olacak. Ayakizi.org.tr olarak hizmete açtığımız bu platformda, üyelerimiz aynı zamanda yeşil mutabakatla ilgili güncel bilgilere ulaşabilecekleri gibi, üretimde kullanacakları cihaz ve makinaları enerji verimliliği, karbon ayak izi gibi verilerle karşılaştırma imkanına kavuşacak.
Sanayi işletmelerimizin yeşil dönüşümü de kapsayan İkiz Dönüşüm sürecini de öncelikli çalışma alanlarımız arasına aldık. Sanayicilerimizin dijitalleşerek rekabet güçlerini artırması ve karbon ayak izlerini azaltması için tüm üyelerimizin Dijital Olgunluk Analizi’ni ücretsiz olarak yapmaya başladık.
MUSTAFA BÜYÜKEĞEN
KONYA SANAYİ ODASI BAŞKANI