Deri ve ayakkabı sektörümüzün kıymetli temsilcileri;
Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda her alanda olduğu gibi yatırım-üretim-istihdam ve ihracat alanında çok büyük bir mesafe kat etti. 2002 yılında ülkemizin Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) 232 milyar dolar seviyelerindeydi. Bugün ise ülkemizin GSY...
Deri ve ayakkabı sektörümüzün kıymetli temsilcileri;
Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda her alanda olduğu gibi yatırım-üretim-istihdam ve ihracat alanında çok büyük bir mesafe kat etti. 2002 yılında ülkemizin Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) 232 milyar dolar seviyelerindeydi. Bugün ise ülkemizin GSYİH’sı 1,2 trilyon dolar seviyelerine çıkmış durumda. Hiç şüphesiz AK Parti hükümetleri ilk günden bu yana yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata büyük bir önem göstermiştir. Bunun bir sonucu olarak ülkemiz, gerek bölgemizde yaşanan çatışmalar, savaşlar ve krizlere, gerekse de pandemi dönemi ile birlikte başlayan güçlüklere, belirsizliklere karşılık güçlü bir ekonomik büyüme ile yoluna devam etmekte ve küresel alandaki rekabet gücünü her geçen gün artırmaktadır.
Bugün Türkiye, üreten ve ürettiği ürünleri dünyanın 200 ülkesine ulaştırabilen bir aktör konumundadır. İhracatçılarımız, doğudan batıya kuzeyden güneye dünyanın her kıtasında kurdukları güçlü ticari ağlarla küresel ticaret pazarındaki konumlarını güçlendirmekte ve ülkemiz bu sayede küresel pazar payını artırmaktadır. 2024 Eylül ve ilk 9 aylık verilerimiz de ülkemizin dış ticaret ve cari işlemlerde dengelemeyi sürdürdüğü, dış ticaret ve cari açıklarını hızla azalttığını ve ekonomik büyümesini sürdürdüğünü göstermektedir.
Hükümet olarak, en öncelikli ve önemli hedefimiz sürdürülebilir ve dengeli bir dış ticaret tesis etmektir. Ticaret Bakanlığı olarak da ilgili paydaşlarımızla birlikte adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir ticari sistemin varlığını önemsiyor ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetimizin kararlılığı ve uyguladığı güçlü politikalar, hem uluslararası alanda karşılık bulmakta hem de açıklanan veriler, izlediğimiz politikaların olumlu sonuçlar ürettiğini ortaya koymaktadır.
Açıkladığımız en son veriler de bu politikalarımızı destekler niteliktedir. Nitekim 2024 yılı ilk 9 ayında ve yıllıklandırılmış bazda ihracatımız artmaya devam ederken, ithalatımız azaltmakta, dış ticaret açığında düşüş devam etmektedir. Ülkemiz ekonomisi, 2024 yılının ilk yarısında %3,8 oranında büyüme sağlarken, bu büyümeye 1,4 yüzde puan ile en önemli katkı mal ve hizmet ihracatımızdan gelmiştir. Bu doğrultuda en önemli hedefimiz, ekonomik büyüme, istihdam artışı ve makroekonomik istikrarı görünür hale getirmektir.
2024 yılının il 9 ayında ihracatımız % 3,2 oranında artışla 192,8 milyar dolara yükselirken, son 12 aylık yıllıklandırılmış ihracatımız da % 3,4 oranında artışla 261,6 milyar dolara yükselmiştir. Bu kapsamda son 12 aylık yıllıklandırılmış ihracatın ithalatı karşılama oranı da %76,9’a yükselmiştir. İthalatımızdaki düşüş eğrisi de devam etmekte ve 2024 yılı ilk 9 ayında %7,9 oranında azalışla 252,9 milyar dolara gerilemiştir. Son 12 aylık yıllıklandırılmış ithalatımız da %7,3 oranında azalışla 340,3 milyar dolara gerilemiştir.
Bu doğrultuda dış ticaret açığımız da giderek azalmaktadır. Buna göre 2024 yılı ilk 9 ayında dış ticaret açığımız %31,5 oranında azalışla 60,1 milyar dolara gerilemiştir. Son 12 aylık yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 35 milyar dolar azalarak 78,7 milyar dolara gerilemiştir.
Cari işlemler açığımızdaki iyileşme de 2024 yılında kesintisiz devam etmektedir. 2023 Mayıs ayında 57 milyar dolar olan cari işlemler açığımız, 2024 Temmuz ayı itibariyle 19,1 milyar dolara gerilemiş, 2022 Nisan ayından bu yana ilk defa 20 milyar dolar seviyesinin altına inmiştir.
Bu sonuçlardan da anlaşılacağı üzere, ülkemiz ekonomik ve ticari alanda doğru bir rotadadır. Bölgemizde artan tansiyona ve yaşanan belirsizliklere karşın, hükümet olarak uyguladığımız politikaları sürdürmeye ve Türkiye’mizi güçlü bir konuma getirmeye kararlıyız. Bu noktada Ticaret Bakanlığı olarak sektörümüzün temsilcileri ile işbirliği içerisinde olmaya ve desteklemeye devam edeceğiz. Sektörümüzün önemli temsilcilerinden biri de, hem üretim ve istihdam hem de markalaşma ve ihracat boyutuyla öne çıkan deri ve ayakkabı sektörümüzdür.
Deri ve ayakkabı sektörü, sadece moda ve estetik bir değer sunmakla kalmayıp, aynı zamanda ülke ekonomimiz için önemli bir lokomotif görevi üstlenmektedir. Sektör, ham deriden başlayarak üretim, tasarım ve satış aşamalarında doğrudan ve dolaylı olarak yüzbinlerce kişiye istihdam sağlamaktadır.
Söz konusu sektör, deri işleme tesislerinden başlayarak, ayakkabı fabrikalarına, perakende satış noktalarına ve lojistik hizmetlerine kadar geniş bir değer zincirini kapsamaktadır. Deri üretimi ve işleme konusunda köklü bir geçmişe sahip olan ülkemiz, yerli üreticilerimizin farklı pazarlara erişimi ile birlikte büyümeye devam etmektedir. Ülkemizin katma değerli sektörlerinden birisi olan deri ve deri mamulleri sektörü istihdama ve ihracata sağladığı katkı ile Türkiye ekonomisinde giderek artan önemde bir role sahip olmuştur.
Deri ve deri mamulleri sektörü ihracatımız 2023 yılında bir önceki yıla oranla (%5,8 oranında düşüş ile 2,11 milyar dolar) birim ihraç fiyatında yaklaşık %13 artış göstermiştir.
2024 yılı Ocak-Eylül dönemi verilerine göre ise 1,49 milyar dolar (bir önceki yıl Ocak-Eylül dönemine göre 1,65 milyar dolar seviyesinden %9,6 oranında daralarak) olarak gerçekleşmiştir.
Sektörün en büyük ihracat kalemini oluşturan ayakkabı sektörü ihracatımız, 2022 yılında bir önceki yıla nazaran %21 oranında artarak 1,31 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 2023 yılında ise ayakkabı ihracatımızda küçük bir daralma yaşanmış, ancak (bir önceki yıla göre %3,2 oranında düşüş ile 1,27 milyar dolar) ayakkabı birim ihraç fiyatlarında 2022’ye göre %20 oranında artış yaşanması sektörümüz için umut verici olmuştur.
Ayakkabı sektörü ihracatımız 2024 yılı Ocak-Eylül dönemi itibarıyla (2023 Ocak- Eylül 1,02 milyar dolar seviyesinden %12,2 oranında daralarak) 898,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup, birim ihraç fiyatımız geçen yılın aynı dönemine göre %11 artış kaydetmiştir.
Deri ve deri mamulleri sektörü, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi mega trendlerin etkisiyle önemli bir dönüşüm sürecindedir. Sektör oyuncularının bu değişime ayak uydurmaları ve sektörün geleceğini şekillendirmek için pro-aktif adımlar atmaları gerekmektedir. Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, sektörün rekabet gücünü artıracak ve uzun vadeli başarısını sağlayacak olup bu süreçte Ticaret Bakanlığı olarak tüm üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın yanında olacağız.
Bu vesile ile ayakkabı ve deri sektöründe her geçen gün büyüyen, gelişen, dünyada nam salmaya başlayan memleketim Konya’da açılacak olan MasterShoes Ayakkabı Moda Fuarı’na iştirak eden tüm katılımcıları selamlıyor, her birine ayrı ayrı hayırlı ve bereketli işler diliyorum.
Kalın sağlıcakla!
PROF. DR. ÖMER BOLAT
TÜRKİYE CUMHURİYETİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI